În plină criză energetică, românii caută soluții pentru a plăti mai puțin pentru energia electrică. Există în gospodărie adevărați „vampiri energetici”, care consumă mai mult decât ne-am fi așteptat. Un aparat electrocasnic folosit de numeroși consumatori „umflă” semnificativ factura, lună de lună.
Este vorba de boilerul electric, fără de care nu am avea apă caldă, în zonele unde nu există un astfel de „lux”.
Boilerul a devenit indispensabil în locuințele fără apă caldă curentă. Acest aparat este utilizat fie la bloc, fie la casă și se alimentează de la rețeaua electrică.
Mulți români se întreabă, probabil, cât consumă un boiler electric, pentru că vor să știe dacă este rentabil să aibă un asemenea aparat electrocasnic.
Un boiler electric de 80 L consumă în medie 1,8 kW pe oră. Înmulțește această cifră cu numărul de ore estimat pentru consumul zilnic.
De exemplu, dacă boilerul funcționează 3 ore pe zi, ai un consum zilnic de 5,1 kW. Următorul pas este să înmulțești această valoare cu prețul unui kW la furnizorul tău de energie electrică.
Să presupunem că prețul pentru un kW este în jur de 0,70 lei. Atunci, pentru trei ore de funcționare pe zi, plătești 3,57 lei și consumul unui boiler electric de 80 L pe lună ajunge la circa 107 lei.
Consumul anual pentru boilerul electric se apropie, pentru acest timp de funcționare zilnic, de 1.300 lei! Pentru o oră în fiecare zi timp de 30 de zile, valoarea în plus de plătit la factură este de 35 de lei.
Poți folosi raționamentul la toate boilerele electrice cu capacitate mai mică sau mai mare (10 L, 15 L, 50 L, 100 L, 150 L, 200 L) și în funcție de durata de funcționare pe zi.
Iată calculul consumului boilerului prezentat mai sus, pe scurt: numărul de ore pe zi x consumul în kW x prețul pe kW.
Într-un alt exemplu, al unui boiler de 150 L, se poate constata că un astfel de sistem are aceeași putere ca cel de 80 L, de aceea suma de plată este aceeași!
În cazul unui boiler de 100 L, consumul este similar celui de 80 L, pentru că ambele variante au aceeași putere de 1,8 kW.
Consumul unui boiler electric de 120 L este același, pentru aceeași putere de funcționare. Diferența o face capacitatea lor.
În cazul unui boiler de 200 litri, puterea este mai mare, de 2,5 kW sau 2500 W.
În general, un boiler de 80 L este suficient pentru o familie formată din doi adulți și doi copii.
Boilerul are un consum electric adițional semnificativ. Pentru unii consumatori poate însuma 25% din factura lunară!
Poți reduce însă consumul, dacă urmezi pașii menționați de specialiști.
1) Închide robinetul, atunci când nu ai nevoie de apă
2) Fă dușuri mai scurte
3) Redu temperatura apei până la 50 de grade Celsius
4) Folosește mașina de spălat vase la capacitate maximă
5) Cumpără un boiler termoelectric, care poate folosit atât energie electrică, cât și agentul termic provenind de la centralele termice, recomandă instalatiishop.ro.